מושגים במשכנתאות
שכדאי להכיר!

לפני שלוקחים משכנתא חושב להכיר מושגים בסיסיים בתחום המשכנתאות

מונפק על ידי מנהל מקרקעי ישראל ו/או על ידי חברה משכנת. אישור זה כולל פרטי זיהוי של נכס מסוים,  פרטים של בעלי הזכויות בו ופרטים על שעבודים אשר רובצים על הנכס והגורמים המשעבדים.

אישור המתקבל מהגוף המממן המעיד על הסכמתו לתת אשראי בכפוף לנתונים שנמסרו על ידי הלווה.

שיטת החזר הנקראת גם בלון. במסלול זה משולמים מדי חודש הריבית על סכום ההלוואה וחיובי הצמדה למדד אם המסלול הנבחר הוא צמוד. בתשלום האחרון הבלון "מתפוצץ" וכל סכום הקרן נפרע בתשלום אחד.

הלוואה לטווח קצר עד למכירת נכס. הלוואת גישור ניתנת במקרה בו אדם רוכש נכס חליפי לפני שמכר את הנכס הקיים. במקרה זה, תינתן הלוואה לטווח קצר לצורך רכישת הנכס החדש אשר תיפרע מכספי מכירת הנכס הקיים. בהלוואה זו נשלם מדי חודש את תשלומי הריבית וביום הסילוק נשלם גם את יתרת הקרן.

תהליך של העברת המשכנתא מבטוחה אחת לאחרת ללא שינוי התמהיל והתנאים.
במקרה של מכירת נכס עליו רובצת משכנתא ורכישת נכס חליפי, יעדיף הלווה לגרור את המשכנתא במידה והתנאים במשכנתא הקיימת טובים יותר מהתנאים שניתן לקבל על משכנתא חדשה היום.
הבנק יסכים לבצע את הגרירה במידה ואין הרעה בטיב הבטוחה.

עמלה הנגבית מהגוף המממן בגין הכנת המסמכים. בתיקי דיור העמלה הייתה מחושבת לפי רבע אחוז מגובה ההלוואה. במהלך 2022 בנק ישראל הגביל את הסכום אותו הבנקים יכולים לגבות עד לסך של 360 ש"ח. הגבלה זו אינה כוללת הלוואות עסקיות. 

שעבוד בדרגה שניה נרשם כאשר הנכס המוצע כבר משועבד לגוף מממן אחר. במקרה זה, במידה והנכס ימומש, הגוף המממן הראשון יקבל את חלקו ורק לאחר מכן יוכל הגוף לו נרשם השעבוד בדרגה שניה לממש את חלקו. המקרה הנפוץ ביותר של שעבוד בדרגה שניה הוא במחזור משכנתא מבנק אחר. במקרה זה, הבנק הראשון נותן הסכמה לדרגה שניה לבנק השני עד לביצוע המחזור. בתקופה זו רשומים שני שעבודים על הנכס- אחד בדרגה ראשונה לגוף המממן אצלו המשכנתא הקיימת ואחד בדרגה שניה לגוף המממן ממנו נלקחת ההלוואה החדשה לצורך ביצוע המחזור.

מס המשולם לרשות המקומית (לרוב על ידי המוכר) בעת מכירת נכס. במידה ובעת המכירה קיימות הקלות או היתרים המאפשרים להשביח את הנכס הנמכר על ידי הרחבה, הוספת קומה, בניית מרפסת וכו'.

הלוואה הניתנת לצורך מטרה שאינה רכישת זכות במקרקעין. לדוגמא: משכנתא לצורך סגירת הלוואות בעו"ש, איחוד הלוואות, עזרה לבן משפחה אשר נקלע לקשיים כלכליים, הלוואה להקמת עסק וכו'.
הריבית בהלוואה זו יקרה יותר מהריבית הניתנת בהלוואות לדיור.

הערה הנרשמת בטאבו ומעידה על קיומה של עסקה או התחייבות של בעל הנכס להימנע מביצוע עסקה. בדרך כלל, בעת חתימת חוזה מכר, לאחר התשלום הראשון במעמד חתימת ההסכם,  רושם הרוכש  הערת אזהרה לטובתו. תפקידה של הערת האזהרה הוא למנוע מהמוכר לבצע עסקאות נוספות על אותו הנכס. הערת אזהרה תירשם גם במקרה בו חלק מכספי הקונה משולמים על ידי הבנק- במקרה כזה, בנוסף להערת האזהרה לטובת הרוכש, תירשם הערה נוספת לטובת הבנק.

בחלק ממסלולי המשכנתא ניתן לבחור האם יתרת ההלוואה תהיה צמודה למדד או לא. לרוב, מדברים על מדד המחירים לצרכן, אשר מחושב על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומפורסם בכל 15 לחודש. כאשר בוחרים במסלול צמוד למדד, בדרך כלל הריבית תהיה נמוכה יותר אך הקרן יכולה לעלות במקרה של עליה במדד המחירים לצרכן.

הלוואה הניתנת על ידי המדינה בכפוף לקיום מספר תנאים. גובה הזכאות מחושב בהתאם למספר פרמטרים אשר נקבעו על ידי משרד הבינוי והשיכון. תנאי ההלוואה משתנים מעת לעת ובהתאם למיקום הנכס הנרכש ונתוני מבקשי הזכאות.

כאשר אומרים טאבו מתכוונים ללשכת רישום המקרקעין. מדובר בגוף הפועל מכוח חוק המקרקעין אשר מנהל את רישום הזכויות על נכסי מקרקעין. זכויות אלו רשומות במסמך שנקרא נסח טאבו, בו ניתן לראות פרטים אודות מחזיק הנכס, שעבודים הרובצים על הנכס אם יש כאלו, זכויות, הצמדות, הערות בדבר מכירה, הגבלה בהעברה וכו'.

מסמך אשר נחתם בפני נוטריון ומעניק לאדם או גוף אחר (במקרה של משכנתא- בנק) הרשאה לפעול בשמו בעניין מסוים. כאשר הלווה אינו רשום כבעל הנכס הוא נדרש על ידי הבנק לחתום על ייפוי כוח נוטריוני המייםה את כוחו של הבנק לפעול לרישום הזכויות בנכס על שם הלווים וכן, לרשום שעבוד לטובתו.

מתקבל על ידי בעל הזכויות בנכס כבטוחה זמנית עד לרישום המשכנתא לטובת הבנק. כתב התחייבות נחתם על ידי המוכר/ בעל הזכויות וכולל נושאים משפטיים המסדירים את התחייבותו כלפי הבנק. מסמך זה נועד להבטיח את רישום הזכויות לטובת הלווים ורישום המשכנתא לטובת הבנק.

טבלה המציגה את נתוני ההלוואה מנקודת זמן מסוימת ועד לסילוקה. הנתונים המוצגים בדרך כלל הם יתרת המשכנתא, תשלומי ריבית, תשלומי קרן והחזר חודשי כולל.
הנתונים משתנים בהתאם לשיטת התשלום (שפיצר, קרן שווה, בלון וכו').

מחושב על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומודד את השתנות המחירים של סל מוצרים מסוים בתקופה נתונה בהשוואה למחירים בתקופת הבסיס. המדד מתפרסם ב15 בכל חודש.
במסלולים צמודי מדד, קרן ההלוואה תשתנה לאורך הזמן בהתאם לשינויים במדד.

מיחזור משכנתה הוא תהליך של לקיחת הלוואה חדשה לצורך סילוק הלוואה קיימת.
תהליך כזה המבוצע באותו בנק בו נלקחה המשכנתא המקורית נקרא מיחזור פנימי. כאשר בתהליך המיחזור עוברים מבנק אחד לשני, התהליך נקרא מיחזור חיצוני. כדאיות ביצוע מיחזור מבוססת על השוואה בין התנאים במשכנתא הנוכחית לתנאים שניתן לקבל היום. יש לקחת בחשבון פרמטרים נוספים כמו עמלות פירעון מוקדם, הוצאות נלוות (פתיחת תיק, שמאות, וכו').

מסמך המופק על ידי הבנק בו כתוב כי בכפוף לסילוק סכום מסויים (יתרת ההלוואה בגין אותו הנכס) יסכים הבנק להסרת השעבוד לטובתו. מסמך זה מופק בדרך כלל בשני מקרים: מיחזור חיצוני ומכירת נכס כאשר על הנכס הנמכר רובצת משכנתא.

במקרה של פרעון המשכנתא לפני מועד תום תקופת ההלוואה ייתכנו עמלות אותן ייגבה הבנק בהתאם למספר פרמטרים: מסלולי ההלוואה, שיעורי הריבית, הריבית הממוצעת ביום הסילוק וכו'. העמלות אשר יכולות להיגבות הן: עמלה תפעולית, עמלות היוון הפרשי ריבית, עמלת אי הודעה, עמלת מדד וכו'.

נגבית במקרה בו הריבית הממוצעת במועד הסילוק נמוכה מהריבית שניתנה בגין ההלוואה המסולקת. במצב כזה הבנק "מפסיד" את תשלומי הריבית העתידיים מכיוון שהיום ימכור את הכסף שיקבל בגין ההלוואה המסולקת בריבית נמוכה יותר ולכן גובה את עמלת ההיוון.

אדם המתחייב לחובו של אדם אחר כלפי צד שלישי. במשכנתא ישנם שני סוגי ערבים:
ערב תומך- נכנס במקרה שללוה אין כושר החזר מספיק לגובה ההלוואה שדורש.
ערב ממשכן- נכנס כאשר הוא מחזיק בזכויות (או חלק מהזכויות) במקרקעין המוצע לשעבוד. לדוגמא, הורים אשר רוכשים נכס על שם הבן- ברוב המקרים ההורים יהיו לווים והבן ערב ממשכן.

בטוחה הניתנת לרוכש זכויות במקרקעין על פי חוק המכר. ערבות בנקאית הינה אחת הדרכים להבטיח את כספי הרוכשים בכך שמבטיחה השבת כל הכספים ששולמו על ידי הקונה למוכר על חשבון הדירה.

שיטת פירעון בה מחזירים בכל תשלום סכום קבוע בגין הקרן (סכום ההלוואה חלקי מספר התשלומים( ובנוסף, תשלומי ריבית על גובה היתרה. בשיטת פירעון זו ההחזר החודשי מתחיל גבוה יחסית ויורד ככל שמתקדמים בתשלומים (כתוצאה מה"נגיסה" בקרן).

המחיר שמשלם הלווה למלווה תמורת השימוש בכספו לתקופת זמן מסוימת.
במשכנתא, נחלקת הריבית לשני סוגים עיקריים: ריבית קבועה אשר נקבעת בזמן לקיחת ההלוואה וכשמה כן היא- קבועה. הריבית לא משתנה לאורך חיי המשכנתא, גם אם יש שינויים בשוק.
הסוג השני הוא ריבית משתנה אשר נקבעת על פי עוגן אובייקטיבי בנוסף לתופסת או הפחתה לריבית זו מצד הבנק. העוגן יכול להשתנות לאורך חיי המשכנתא.

ריבית בנק ישראל בתוספת אחוז וחצי. ריבית זו נכללת בקבוצת ריבית משתנה קצרת מועד ויכולה להשתנות מידי חודש בהתאם להחלטת בנק ישראל. ברוב המקרים ריבית זו היא הנמוכה מבין מסלולי המשכנתא.

היחס בין גובה המשכנתאות בגין אותו נכס לשווי הנכס המשועבד. ריבית המשכנתא תשתנה בהתאם לשיעור המימון בהתאם לשלוש רמות- עד 45%, בין 45% ל60%, מעל 60%.

הערכת הנכס על ידי בעל מקצוע המוסמך לכך (שמאי) לצורך קביעת שווי הנכס ובדיקת מצבו הרישומי, הפיזי וכו'. מכיוון שהנכס משמש כבטוחה של הבנק, יבקש הבנק לבדוק שאכן הבטוחה טובה מספיק עבורו כלומר, שהשווי מספק לצורך מתן האשראי ושאין חריגות, הערות וכו' אשר יהוו קושי במימוש במידת הצורך.

שיטת פירעון בה מחזירים בכל חודש החזר חודשי קבוע. כתוצאה מכך, ה"נגיסה" בקרן הולכת וגדלה לאורך חיי ההלוואה. בתחילה מרכיב הריבית גבוה יחסית ומתשלום לתשלום מרכיב הקרן עולה ומרכיב הריבית מסך התשלום יורד.

ריכזנו את המושגים הנפוצים והבסיסיים במשכנתאות
ברור לנו שבעולם המשכנתאות המורכב יש עוד המון על מה להסביר ולהרחיב
רוצה לשמוע עוד? מזמינים אותך להיכנס לבלוג שלנו
רוצה לקבל משכנתא בתנאים המשתלמים ביותר, במהירות וללא בירוקרטיה וריצות?
מזמינים אותך להשאיר פרטים והמקצוענים של ריצ'י יחזרו אליך בהקדם.

ניתן להשאיר פרטים ממש כאן

מומחה יחזור אליך מיד

(בשעות הפעילות)


איזה כיף שבחרת לפנות אלינו.

ניתן להשיג אותנו כאן:


office@richy.co.il

053-524-0600